Ben jij echt zo’n intensieve sporter? Ben je vrijwel elke dag in de sportschool te vinden? Dat is geweldig, echter zijn er wel verscheidene zaken die je in je achterhoofd dient te houden als je regelmatig zware trainingen doet. In dit artikel lees je hier wat meer over zodat je niet tegen onverwachte problemen aanloopt.

Voetklachten
Je voeten krijgen heel wat te verduren als je regelmatig intensief aan het sporten bent. Al je lichaamsgewicht staan er natuurlijk op, bij sport wordt deze druk aanzienlijk hoger. Een veel voorkomende aandoening in de voet bij mensen die regelmatig sporten is hielspoor. Hielspoor is een bijverschijnsel van een peesplaatontsteking, de pijn komt in dit geval door de peesplaatontsteking, niet door het hielspoor. Echter is hielspoor wel een zodanig ernstige aandoening dat het zeer verstandig is om bij twijfels een bezoek te doen aan de huisarts. Je wilt later natuurlijk niet permanent met voetklachten rondlopen terwijl je er in een vroeg stadium redelijk gemakkelijk van af kan komen. Denk daar dus aan!

Rugklachten of nekklachten
Bij sporters is er vrij vaak sprake van rugklachten. In veel gevallen komt dit door overbelasting of een verkeerde beweging. Meestal is er dan sprake van een verrekte spier, dit trekt over het algemeen binnen een week weer weg. Mocht het langer aanhouden, dan is het verstandig om een bezoek te doen aan de huisarts. Als de pijn zo erg is dat je er ’s nachts wel eens wakker van wordt is het ook aan te raden om de huisarts te bezoeken. Samen met nekklachten kunnen rugklachten veel verschillende oorzaken hebben. Je houding is hierbij een grote factor, merk je dat je (tijdens en naast het sporten) nogal voorover gebogen staat? Het is in dit geval verstandig om wat aan je houding te doen. Dit kan zelfstandig, maar ook met een fysiotherapeut.

Zweepslag
Zweepslag is een veel voorkomende aandoening bij zware sportactiviteiten waar je de spieren veel aanspant. Een zweepslag komt voor in de kuit, met name in de gastrocnemius. Enkele belangrijke zaken om er voor te zorgen dat je de kans op een zweepslag verminderd zijn onder andere:
• Het is erg belangrijk om goede warm-up oefeningen te doen
• Idem dito voor cooling down na het trainen
• Goede schoenen kunnen al veel helpen
• Regelmatig uitoefenen van rekoefeningen en spierversterkende oefeningen

Mocht je uiteindelijk toch een keer een zweepslag krijgen, dan is het belangrijk dat je de sportactiviteiten niet meteen weer volop begint, maar dat je het geleidelijk opbouwt.